Saturday, March 22, 2014

بیماری التهابی اندام تولید كننده شیر در گاو (mastitis) به صورت عارضه ای مزمن در گاوهای شیری با شیوع

\
قالب وبلاگ
Iran Agro Food
فروم تخصصی صنایع غذایی
پارس اسکین
بیماری التهابی اندام تولید كننده شیر در گاو (mastitis) به صورت عارضه ای مزمن در گاوهای شیری با شیوع 75- 55 درصدی یكی از مهمترین blue ridge now عوامل كاهش تولید و كیفیت شیر محسوب می شود. خسارت اقتصادی ناشی از این عامل را میلیاردها دلار تخمین می زنند كه در دامداری های صنعتی كشورهای در حال توسعه درصد شیوع این بیماری بسیار بالاتر است. استفاده از فناوری های نوین در دامداری ها ایجاد شرایط رفاه دام استفاده از اصطبل های فری استال مراعات بهداشت در شیر دوشیها و استفاده از فناوری جدید در دوشش دام از عوامل مهم در كاهش بروز این بیماری مزمن می باشند.
به التهاب غدد تولید كننده شیر دام اصطلاحا (mastitis) اطلاق می شود که مهمترین عامل افزایش تعداد سلولهای سوماتیك شیر به شمار می آید. این بیماری از رایج ترین بیماریهایی است كه آثار آن بر صنایع شیر دنیا کاملا شناخته شده است و خسارات اقتصادی فراوانی در پی دارد. سالانه blue ridge now در جهان تقریبا 35 میلیارد دلار صرف بروز این بیماری می شود. به عنوان مثال خسارت اقتصادی ناشی از بروز این بیماری را در آمریكا سالانه در حدود 2-1/5 میلیارد دلار تخمین زده اند.
از میان هزینه های ناشی از این بیماری كاهش تولید شیر بیشترین بخش را به خود اختصاص می دهد. علاوه بر موارد مذکور مقابله با این بیماری با انواع آنتی بیوتیک ها نیز خالی از اشکال نیست و مشكلات blue ridge now ناشی از بقایای آنتی بیوتیك در شیر از اهمیت بسیاری برخوردار است زیرا علاوه بر محدودیتهای قانونی این ترکیبات عامل تهدید كننده ای برای سلامت مصرف كننده نیز محسوب می شوند و حضور آنها در شیر مورد استفاده برای تولید محصولات تخمیری نیز مشكلات عدیده ای ایجاد می كند. به عنوان مثال طی مطالعه ای كه در آمریكا صورت صورت گرفت بقایای آنتی بیوتیكی در شیرهایی با سلولهای سوماتیك بین 400 تا 750 هزار دو برابر و در موارد بالای 750 هزار این میزان 5 برابر شیر دام های سالم بود.لازم blue ridge now به ذكر است كه بقایای آنتی بیوتیكی را نمی توان با استفاده از فرایند پاستوریزاسیون از بین برد. شیرهای حاوی سلولهای سوماتیك بالا از نظر حضور پاتوژنها نیز مشكل سازند. به عنوان مثال برخی از گونه های استافیلوكوكوس اورئوس می توانند تولید انترتوكسین نمایند كه عامل اسهال و استفراغ و دردهای ناحیه شكمی در انسان می شوند این سموم از طریق فرایند حرارتی یا خشك كردن از بین نمی روند.
این در حالی است كه شیرهایی با سلولهای سوماتیك پایین شمار باكتریایی كمتر و بقایای آنتی بیوتیكی كمتری دارند و در ضمن از كیفیت بهتری برخوردارند. گذشته از موارد ذكر شده افت كیفیت و ارزش تغذیه ای شیر نیز از دیگر مشكلاتی است كه با وقوع این بیماری رخ می دهد.
میکروارگانیسم های مختلفی blue ridge now از جمله باكتریها مایكوپلاسماها مخمرها قارچها و حتی ویروسها در ایجاد این بیماری دخالت می کنند. باكتریها از رایج ترین عوامل بروز بیماری محسوب می گردند. پاتوژنهای اصلی عامل بروز بیماری blue ridge now شامل استافیلوكوكوس اورئوس باسیلوس لیكنی فرمیس باسیلوس سرئوس استرپتوكوكوس آگالاكتیه كلی فرم ها استرپتوكوك ها و انتروكوكسی ها با منشاء محیطی هستند. در حالیكه استافیلوكوك های كواگولاز منفی و كورینه باكتریوم بویس از پاتوژنهای فرعی به شمار می آیند و عامل التهاب ملایم می گردند. در مجموع بیماری mastitis برحسب انواع میكروارگانیسم های ایجاد كننده آن به دو دسته مسری و محیطی تقسیم می كنند. در جدول 1 برخی انواع میکروارگانیسم های عامل بیماری نشان داده شده است.
بیماری mastitis از طریق آسیب به سلولهای ترشحی تولید كننده شیر در غدد شیری منجر به كاهش لاكتوز پروتئین می گردد. بعلاوه كازئین كه پروتئین مهم شیر است كاهش می یابد در حالیكه پروتئین های آب پنیر افزایش می یابند و در نتیجه پروتئین كل تقریبا در همان حد باقی می ماند . علاوه بر موارد مذکور افزایش تعداد سلولهای سوماتیک در شیر خام غالبا با کاهش چربی شیر نیز همراه است . شكل 1 اثر افزایش سلولهای blue ridge now سوماتیك را بر میزان لاكتوز كازئین و چربی شیر نشان می دهد.
در اثر بروز این بیماری و افزایش سلولهای سوماتیک در میزان بسیاری از ترکیبات دیگر شیر خام نیز تغییراتی رخ می دهد. به عنوان مثال سدیم و كلرید افزایش می یابد كه به علت افزایش نفوذپذیری مواد معدنی از خون این امر رخ می دهد در حالیكه پتاسیم كاهش می یابد و با كاهش جذب كلسیم از خون به شیر میزان كلسیم نیز كاهش می یابد. این تغییرات در مواد معدنی pH اسیدیته و هدایت الكتریكی شیر خام را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. pH نرمال شیرخام blue ridge now عمدتا در حدود 6/6 می باشد كه در این حالت pH به 6/9 و یا بیشتر افزایش می یابد.
به این ترتیب در اثر بروز این بیماری شمار زیادی از آنزیم ها به ویژه آنزیم های پروتئولیتیك blue ridge now در شیر افزایش می یابند. یكی از مهمترین آنزیم ها پلاسمین است و مطالعات گسترده ای در مورد حضور این آنزیم در چنین شیرهایی صورت گرفته است. Barry و Dannelly در سال 1981 گزارش كردند 90% فعالیت پروتئولیتیك شیر دامهای مبتلا به mastitis مربوط به پلاسمین است اما مطالعاتی كه یك سال بعد توسط Andrews و Derham انجام شد مشخص نمود که تنها یك سوم فعالیت پرتئولیتیك به پلاسمین مرتبط است. مطالعاتی كه در سالهای بعد صورت گرفت نیز مؤید این امر بود. طی این مطالعات محققین دریافتند پلاسمین تنها آنزیم پروتئولیتیک در شیر دامهای مبتلا به شمار نمی آید و سایر پروتئازهای سلولهای سوماتیك و خون نیز نقش عمده ای در هیدرولیز كازئین دارند.
علاوه بر پروتئازها شیر با سلولهای سوماتیك بالا لیپازهای مقاوم به حرارت بیشتری دارد كه طی پاستوریزاسیون فعال باقی می مانند و عامل افزایش اسیدهای چرب آزاد می گردند و بدین ترتیب این امر در ایجاد طعم و عطر نامطبوع در شیر و فراورده های آن موثر می باشد. با توجه به تغییرات حاصله در شیرخام كیفیت فرآورده های شیری

No comments:

Post a Comment